BIO-ROST TABLETTA
Vény nélkül is kiadható A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
|
|
Bio-Rost
Cukorrépából és almából kivont természetes rost
Nagyon magas rosttartalom: körülbelül 70%-os élelmi rost
Oldodó és nem oldódó rostot is tartalmaz
Könnyű lenyelni
Tápanyagok:
4 tablettában
12 tablettában
Élelmi rost 2,08 g 6,24 g
ebből:
Hemicellulóz 1 g 3 g
Pektin 520 mg 1,56 g
Cellulóz 480 mg 1,44 g
Lignin 80 mg 240 mg
Termékjellemzők
Adagolás: 4-12 tablettát naponta (egyedi igény szerint) étkezés előtt sok vízzel bevenni.
Tárolás: szobahőmérsékleten.
Figyelmeztetések:
- az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne
lépje túl
- az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti
a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az
egészséges életmódot
- a termék kisgyermekek elől elzárva tartandó
- a termék összetevői nem bio-gazdálkodásból
származnak, a „Bio” előtag a termék biológiai
hasznosulására utal.
Összetevők:
növényi rostok
hordozók:
glicerin, polivinilpirrolidon,
mikrokristályos cellulóz,
magnézium-sztearát,
hidroxi-propil-metil-cellulóz
csomósodást gátló:
szilícium-dioxid
Bio-Rost
A Bio-Rost étrend-kiegészítő nem tartalmaz hozzáadott tápanyagokat. Minden tabletta 520mg felszívódó és nem felszívódó élelmi rost keverékét tartalmazza, melyet az alma pektinjéből és cukorrépából állítanak elő, a bélműködés javítása érdekében. A Bio-Rost szedése segít ellensúlyozni a modern táplálkozás okozta rosthiányt. A Bio-Rost az emésztőrendszerben fejti ki hatását, segíti az emésztést, és megakadályozza a székrekedést.
Mi az élelmi rost?
Az élemi rostnak két fajtája van: a vízben oldódó és a vízben oldhatatlan élelmi rost. A vízben oldódó rostok
folyadékkal érintkezve egy zselészerű masszává alakulnak, mely saját súlyának körülbelül 15-szörösét képes felvenni. Az ilyen típusu étrend előnye, hogy lelassítja a táplálék áthaladását a vékonybélben, ahol a tápanyagok felszívódnak.
1.A folyadék megkötő rostok elnyelik a folyadékot, de ez elég ahoz, hogy feloldja azokat. A rosttartalom egy része tápanyagként szolgál a belekben található gombák és természetes mikroflórák részére. A rostnak ez a típusa szintén lelassítja a táplálék áthaladását a vékonybélben, ahonnan a széklet ömlesztve távozik ugyanúgy, mint a felszívódó rostok esetében.
Az élelmi rostok megtalálhatóak a különféle finomítatlan ételekben. Ide tartozik a szénhidrátok egy csoportja, melyeket nehezen tudunk megemészteni, és a különböző emésztő enzimek nem tudnak cukorrá és keményítővé alakítani.
A rost és a bélflóra
Egy normális bélrendszer körülbelül 1-2 kg baktériumot tartalmaz, amely általában 160 fajra oszlik el. Ezek a baktériumok lebontják a kemény, emészthető fehérjéket, szénhidrátokat az ételekből, ezért azoknak szükségük van bizonyos mennyiségű rostra, melyekhez az ételekből jutnak hozzá. Az étel, amit megeszünk fontos a különböző baktérium fajoknak a számuk és eloszlásuk szempontjából.
Európai étkezési szokások
Az európai étkezési szokások jelentősen megváltoztak az elmúlt században. Körülbelül 100 évvel ezelőtt az étrendünk sokkal több rostot tartalmazott, mint manapság, és a táplálkozás jelentős részét a helyi zöldségek és gyümölcsök alkották. Az ételek rosttartalma is jelentősen csökkent az ételek túlzott feldolgozása és finomítása miatt, ezzel jelentősen lecsökkentve a napi rostbevitelt.
Melyek a különböző típusu rostok?
A Cellulóz a szénhidrát egyik fajtája, amelyet az emberi szervezet képtelen megemészteni, mivel nem termelődik olyan enzim, ami le tudná azt bontani. A cellulóz a növények sejtfalaiban található. Jó élelmi cellulóz források a gyümölcsök és zöldségek. A cellulóz csak kis mennyiségű folyadékkal tud felszívódni.
A Hemicellulóz emészthetetlen szénhidrát, mint a cellulóz. A pektinnel együtt egy mátrixot alkot, mely körülveszi a cellulóz rostokat a növények sejtfalain.
A Pektin egy emészthetetlen élelmi rost, mely nem csak a fás száru növények sejtfalaiban található meg.
A pektin az éretlen gyümölcsökben túlnyomórészt oldhatatlan, míg az érett gyümölcsökben víz-oldékonnyá válik az enzimek miatt, mivel a pektint használják a zselésítésre.
A Lignin nem tekinthető szénhidrátnak, egy teljesen külön csoportba tartozik.
A növények Lignin tartalma változó.
A Lignin az az anyag, amely a fa keménységét és erejét adja.
A Lignin, szó szerint emészthetetlen.